Jelenlegi hely

A kockafej diadala - fényképezőgép teszt

Nikon D3sA Nikon Rumors –on olvastam, hogy a DXOMark kihozott egy összehasonlító tesztet, ahol a két 35mm -es csúcsgépet vizsgálják, a Nikon D3s-t és a Canon 1D Mark IV-et. Már sok tesztképen látható volt, hogy a Nikon zajban agyonveri a konkurenciát. Ez a teszt nem csak ezt vizsgálja, hanem az összes olyan paramétert, ami egy fényképezőgép esetén meghatározza a kép minőségét. Amúgy röhejes, hogy a digitális technika még mindig nem bírta teljesen utolérni a filmest.

 

 

Persze, ezeket a teszteket nem feltétlenül kell szolgai módon elfogadni, mivel csak és csakis a gép szenzorára vonatkozik a mérés. Az, hogy az elkészített fényképet a gép képes-e élettel megtölteni, arra nem alkalmas egy ilyen bitvadász műszaki teszt. Ezen felül ott van a többi paraméter, a lencsék, az ergonómia, a funkcionalitás, a kidolgozás minősége, s ezek kombinációját nem lehet csak műszaki paraméterekkel mérni.

 

 

Canon 1D Mark IVHasonlóan, mint egy bor esetében. Lehet, hogy a műszerekkel mérve tökéletes a cukorfok, megfelelő a szín, tökéletes a savasság, de aztán az egész nem kellemesen siklik le a torkon, hanem karcolja azt. Ilyen ez a teszt is, s inkább arról ad információt, hogy a Nikon nagyon jó úton halad, hogy behozza a Canon-t.

 

Aki pedig kíváncsi a fényképezőgépek DXOMark rangsorára, az itt megnézheti őket: http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/Camera-rankings 
Kicsit lassan töltődik az oldal, de érdemes kivárni.