Jelenlegi hely

Jean, hozzon egy zajszűrőt, kéhem...

A hétvégém azzal telt, hogy zajszűrő szoftvert kerestem. Ilyenkor mindig beleszaladok a PhotoSshop kezelésbe, s kedvem lett kreatívkodni:

Prelude 2.2 4WS

Honda Prelude söralátét Tuborg kedvelőknek. Nevetés

Már a Jim Fizz fotóit feldolgozva sejtettem, hogy egyszer kevés lesz a Lightroom szűrője. Bár ez is teszi szépen a dolgát, sőt a ISO800 -ig nem is kell más, amúgy is csak a nagyon avatott szem szúrja ki egy 1024x768-as képről, hogy zajos. Tim Rippert Owens koncertjén készűlt képeim egy részénél szintén szükségesnek látom, hogy komolyabban szűrjek zajt a fényképeken, így belevágtam, hogy keressek egy számomra megfelelő szűrőt.

Régen a Neat Image -et használtam, de a Win7 áttérés óta nem telepítettem újra. Nem szerettem ezt a szoftvert annak ellenére, hogy  technokrata vagyok, s a Neat Image "mérnöki" megközelítéssel állt a témához. A minőségére nem volt panasz, bár a nagyon sötét tónusok esetén sokszor csődöt mondott. Igaz, ebben az esetben lehetett volna fényképezővel történő kalibráció után zajt szűrni, de mindig is lusta voltam végigcsinálni a procedúrát.

Szóval kerestem egy új szoftvert. A régebbi írások a szokásos két riválist emlegették: a Noise Ninja-t és a Neat Image-et. Mondjuk ez baromi gáz az Interneten, hogy ha nincs kint egy weblapon a dátum, akkor az ember hajlamos azt hinni, hogy az a friss írás, közben 3-4 éve nem aktuális mivel a technológia meg már régen másfelé jár.

Ahol az információ majdnem friss volt, ott a legtöbbet a következő szoftvereket emlegették:

Lightroom
Topaz DeNoise
Nik Dfine 2
Noise Ninja
Noiseware

A Topaz-t és a Noise Ninja-t dicsérték, de az igazság az, hogy majdnem mindegyik szoftver hozott jó és rosszabb eredményt, attól függően, hogy az adott képen milyen jellegű árnyalatok és zaj volt.

Mivel nem volt időm bitvadászkodni, így azt a szoftvert választottam melyről azt olvastam, hogy sok profi használja (köztük Scott Kelby is) és képes nem csak a PhotoShop -al, hanem az általam használt LightRoom -al is együttműködni: Nik Dfine 2. Kicsit sznobra vettem ezt a kiválasztás, na, de nincs időm még ezzel is t*körészni.