Jelenlegi hely

Jamendo - zenék letöltése szabadon

A toplistás zenéktől mindig is rosszúl voltam, a mega produkciókat meg unom.

Inkább elmegyek egy amatőr bandát megnézni, mint egy befutott együttest. Ezért is tetszik a Jamendo, ahol igen sok érdekes zenéhez lehet hozzájutni.

A másik nem elhanyagolható dolog, hogy a Jamendo-ról legálisan le lehet tölteni mindent. A művek ugyanis a Creative Commons licence alatt vannak, ami a régi „minden jog fenntartva” elv helyett, a „bizonyos jogok fenntartva” elvet követik. A Creativ Commons licenc a válasz a XXI. század digitális kihívására.

 

CC

 

Letöltheted és meghallgathatod, de nem adhatod el. A lényeg, hogy ha tetszik, akkor hallgasd, aminek várhatóan az lesz az eredménye, hogy el fogsz menni koncertre, vagy megveszed a CD-t, DVD-t, mert „ez annyira jó, legyen meg eredetiben”.

Amúgy a’szem Madonna menedzsmentje volt az első aki rájött arra, hogy a digitális világgal felesleges lesz harcolni, nincs az a szervezet ami megakadályozhatná a másolásokat. Ők a CD, DVD másolások ellene harc helyett a brutálisan látványos turnét csináltak, aminek meg is lett az eredménye: több bevételük lett a turnéból, mint az eladásokból.

S most ezt a világot éljük, mindenki örült turnékba kezdet. A CD és DVD anyagokat pedig egyre többen teszik ingyen elérhetővé, bár van egy olyan gyanúm, hogy sokan nem is igazán értik, hogy miért jó ez. Nos, a lényeg, az ismeretség megszerzése, s erre baromi jó hely a Jamendo.

Pontosan ez az oka annak is, hogy miért balgaság nem engedni a fotózást. A fénykép viszi a hírt, s ezt megtiltani nem más, mint hatalmas kitolás az együttessel.