Jelenlegi hely

Építkezés fotózása - time-lapse hosszútávon

Megkeresett egy cég, hogy egy építkezés 10 hónapját kellene megörökíteni egy 10 perces videóban. Időhiányában nem tudtam elvállalni a munkát, de ígértem információkat a lehetséges megoldásokról. Sajnos, mivel rohanásban voltam, elhagytam a hívó email címét, ritka, de nálam is megesik az ilyesmi. Ezért is írom meg ezt a bejegyzést, hátha megint rám talál az illető, s akkor negkapja az információkat.

Elöszőr is a számítás.

A képlet, hogy mennyi időnként kell felvételt készíteni:

X = (I * 3600) / (FR * VH)

X = a két fotó közötti idő másodpercben
I = a lefényképezni kívánt intervallum órákban
FR = A videó képkockasebessége, azaz frame rate-ja. Ez az érték standard videó esetén 24 kocka/másodperc.
VH = A készítendő videó hossza másodpercben

Egy 10 hónapig tartó építkezést 10 percbe belesűríteni: X = ((10*31*24) * 3600) / (24 * (10 * 60)) = (7440 * 3600) / (24 * 600) = 1860 másodperc, azaz 31 perc.

Tehát fél óránként kell készíteni egy képkockát.

A számítás, hogy mekkora mennyiségű fontónk lesz.

A HD minőségű videóhoz 2 MPixel felbontás bőven elég. 1600x1200 pixeles képpel számolva, ahol a jpg sűrítés csekély, úgy 700 KB-os lesz egy kép. Természetesen ez az érték gépenként más és más, de az elv ugyanez.

10 hónap alatt, ha félóránként készűl egy fotó, akkor összesen 3720 fotónk lesz a végére. 700 KB-al számolva, ez összesen 2,48 GB. Vagyis egy 4 GB- os kártya bően elegendő lesz.

 

A megoldások:

Barkács

Ha magunk akarunk time-lapse fényképezőt barkácsólni, akkor javaslom a CHDK (Canon HAck Development Kit) projektet, ahol kompakt Canon fényképezőket lehet úgy meghackelni, hogy time-lapse programot tudjanak futtatni. Kirpóbáltam, nagyon jól működik. Érdemes olyan gépet választani, melyre tutira mondják a hack működését. Ha nem vagyunk tisztában egy-egy model lehetőségeivel, akkor érdemes a dpreview.com adatbázisában utána nézni a gépnek.

Olyan fényképezőt kell beszerezni, melynek van külső áramforrás csatlakozási lehetősége, mivel ez az egyik kritikus pont: legyen táplálása a gépnek a projekt teljes ideje alatt.

Profi

Az Interneten több fajta time-lapse célfényképező is beszerezhető. Van közöttük profi, ahol tükörreflexes gép végzi a fotózást és van köztük egyszerű is. Mivel a HD videó minséghez csak 2 MPixelre van szükség, nem hiszem, hogy érdemes lenne túlságosan profi géppel végeztetnia fotók készítését. Vagyis a tükörreflexes gépet kicsit túlzásnak érzem, ráadásúl azoknak a fogyasztásuk is viszonylag magasabb. (Hacsak, nincs szüskégün valamilyen extra látószögre, akkor a tükörreflexes gép jó megoldás. Ebben az esetben viszont számolni kell azzal is, hogy az alkalmazni kívánt objektív befér-e az ifőjárásálló házba.)

Ime néhány:

Tükörreflexes megoldás: Harbortronics Time-Lapse Camera Package

Egy viszonylag olcsóbb céleszköz: Outdoor Cameras Australia

Az élővilág megfigyelésére szánt egyszerűbb eszköz: WINGSCAPES

 

És feltételezem rövidebb Google böngészés után még több célhardverre lelnénk az Interneten.