Jelenlegi hely

video

A fiam szemszögéből

Nyáron, - sajnos azóta megbukott - projekt kapcsán szükségem volt egy fejkamerára. Kölcsönkaptam egy GoPro-t, mely szerintem a ma létező legjobb ilyen szerkezet.

Mivel új volt számomra a kamera, így leteszteltem. Egy hirtelen ötlettől vezérelve ráerősítettem Gábor fiam bringás sityakjára, s szerencsére nem ellenkezett. Pont el kellett mennem boltba, így adta magát a dolog, hogy ezen az úton teszteljük az eszközt.

Szerintem, nagyon-nagyon érdekes egy gyerek szemszögéből tekinteni a világot. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire megérint a dolog, látni azt, hogy milyen óriások veszik körül, mennyire el lehet veszni a felnőttek világában.

Érdekes az is, hogy mekkora türelemmel viseltet irántam. Miközben intézem a számomra gördülékeny bevásárlást, neki egy csomó holtideje van, s olyan dolgok veszik körbe, melyekről nem igazán tudja, hogy mik is azok. Ezekkel kénytelen lekötnie magát. A videót látva nem is csodálkozom, hogy némely gyerek kiveri a hisztit ilyen bevásárlás alkalmával.

A'szem, egyszer minden szülőnek meg kellene néznie, hogy milyen szemszögből látja a gyereke a világot, szerintem ez nagyon tanulságos.

Sajnos a hang nem túlságosan jó, a fiam beszédét lehet szinte csak hallani, viszont őt meg még nehéz érteni. Egyszer, ha lesz időm feliratozom majd a videót, addig csak a hangerő csutkára tekerése tud segíteni.

David Guetta feat Kid Cudi - Memories

Épp most láttam David Guetta feat Kid Cudi videó klipjét a Memories-t.


 

Nem tudom megítélni, hogy a szám jó avagy sem, nem ismerem ezt az irányzatot. Nekem, ha nem is 100%-ban tetszik, de inkább pozitív, mint nem.

A klipet nézve egyszer csak azt veszem észre, hogy a forgató stáb egy része bevillan ahogy az énekes elmegy egy tükröződő felület előtt. Rá tíz másodpercre megint, s már a teljes stáb látszik, de annyira rövid időre, hogy nem igazán lehet semmit kivenni. Minden esetre furcsa, s pont azon gondolkodtam, hogy milyen ügyesen belopta a készítő magát a klipbe.

Aztán megint bevillan a stáb, s ekkor már látszik, hogy valami nem a megszokott. Mintha meztelen ember lenne a stáb tagjai között. A liftes jelent után pedig rájövök, hogy meztelen csajokból áll a stáb.

Szerintem nagyon nagy képi ötlet!

Nem, nem a meztelen csajok miatt szuper ez, főleg, hogy az érdekes részek ki vannak takarva. Maga az ötlet nagyon jó, s az is ahogy kivitelezték ezt a geget.

Videófelvétel készítése gépkocsiban

A Honda fórumon kérdezte valaki, hogy miképpen érdemes rögzíteni a kamerát egy kocsiban. Ime:

1. http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/2859
2. http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/2860
3. http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/2861
4. http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/3241

Nekem ez van:
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/3240
Amire én egy Magic Arm-ot rakok:
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/2726

Ez nem olyan merev, mint a 241V megoldása, mivel annak - ahogy látom - van kitámasztása is. Viszont nem zavaró egy könnyű kamera esetén a berázása, nem látni a felvételeken. (lehet, hogy a kamera képstabilizátora oldja meg ezt.)

Vélhetően a tehetetlen tömegen és az erőkar nagyságán múlik, hogy mennyire fog beremegni a kamera. Vagyis minél könnyebb a szerkezet és minél közelebb van a kamera a felfogatási ponthoz, annál kisebb lesz a rezgés. Elméletileg.

Ahogy nézem ezt a videómat, nem nagyon zavaró a rezgés, sőt alig van:


Itt nem is a saját kamerámat használtam, hanem kölcsönt, s abban sem volt stabilizátor.

Ehhez képest a haverom videója nagyon remeg:


szólj hozzá: Hungaroring Mazda MX-5 by Pete

Ő egy Hama öntapadót használt, elég pici és egyszerű szerkezet, s szinte nincs is szára, közvetlen a talpon van a kamera. Nála is kis kézi kamera volt fent, azoknak nincs súlyuk.

Na, most miért zavaró nála a rezgés nálam meg nem? A futómű keményebb? Nálam is fel van keményítve. A Manfrotto gumitalp csillapít? Fene tudja. Mégis csak elég merev a Magic Arm? Biztosan nem, mert hallani is ahogy rezeg, ez a videóimon a pattogó hang.

Az is biztos, hogy minél nagyobb az objektív látószöge, annál kevésbé lesz zavaró a remegés. Én pl. nagylátó előtétet használtam a kölcsön kamerán.

Új videós műfaj

Már most új műfajt teremtett a fényképezők videó felvevő képessége. Egy Tilt-Shift lencsével (Nikon terminológiába PC Mico vagyis Perspective Control) olyan hatást lehet videón elérni, mintha bábfilmet nézne az ember. Ez pl. egy érdekes projekt, ahol Sydney-t mutatják be így: http://vimeo.com/channels/keithloutitssydney

Ez pedig szerintem az egyik legjobb videó. Az évenként megrendezésre kerülő Mardi Gras felvonulásról készült. Nagyon üt!


Mardi Gras from Keith Loutit on Vimeo.

Kár, hogy egy ilyen lencse nagyon drága. Egy PC-E Nikkor 24mm f/3.5D ED objektívet itthon 600 eFt alatt, Hong-Kong -ban 350 eFt környékén lehet megvenni. (S mellé kell egy ilyen képességekkel rendelkező fényképezőgép is.)

Szerintem nemsokára a Lensbaby lencsék videói is el fognak szaporodni, főként, hogy azok az objektívek amatőr fotósok számára sokkal könnyebben elérhetőek. Itt egy példa: