Jelenlegi hely

vaku

Nikon D800 és D700 különbségek

Kijött a Nikon D800, melyet a tudása és ára miatt igen sokan vártak. A komolyabb tesztek még készűlnek, de már most látszik, hogy zseniális kis masinát alkotott a Nikon.

Számomra azonban két dolog csalódás a D800-ban:

Megmaradtak ugyanannál az 51 fókuszpontos elrendezésnél, amit a D700 -ban is alkalmaztak az élesség beálítására. Persze, megújították az érzékelési módokat, biztosan sokkal intelligensebb lett a D800 autófókusza.

Viszont AF pont továbbra sincs a fényérzékelő lapka szélén, mind az 51 pont középre koncentrálódik. Ez a gyors, rossz fényviszonyok közötti akciófotózást nem segíti. Ugyanis, nagyon gyenge fényben nem igazán lehet az AF automatikára bízni az élességet, ilyenkor kézzel kell állítani azt.

A másik, szerintem igen lényeges dolog, hogy kihagyták a D800-ból a vakuk távvezérlését. Ez nagyon bosszantó, s vélhetően inkább marketing szempontok miatt, mint azt bármi más indokolná.

Így kénytelen az ember a vázon egy távvezérlésre alkalmas vakut, vagy vakuvezérlőt használni.
Nagyon jó dolog volt kisebb munkák esetén, hogy a váz képes volt a rendszervakukat vezérelni. Eggyel kevesebb vakut kell így cipelni, nem beszélve arról, hogy a plusz vezérlőt meg kell venni, ami százezres tétel.

A 36 Mpixeles felbontás valami eszméletlen, de már olvasom a blogokban, hogy túlságosan is sok. Egy sima JPG kép 20-30 Mbyte -os. Ez tízszerese a D700 által létrehozott méreteknél. Nem írok egzakt számokat, ezt majd a tesztelők megteszik, de kb. ez a helyzet. Lehet tehát venni plusz memória kártyákat, s több memóriát a számítógépünkbe, hogy megbirkózzon a hatalmas fájlokkal.

Ha valaki érdekel részletesebben a D700 és a D800 közötti különbség, akkor ide kattintson

Ha úgy tűnik számodra, hogy ez az írás a "savanyú a szőlő" kategória, akkor abban van valami igazság. :) Tényleg bosszantanak a fenti dolgok, de azért váltanék, sőt, szerintem fogok is nemsokára.

Nem fáj, csak ha mosolygok.

Vannak dolgok, melyek elég mély nyomott hagynak bennem. Sajnos, most ezt éppen szó szerint kell érteni.

Szeretem, ha sikerül egy hirtelen ötletet megvalósítani. Ilyen volt, hogy a sebes sarkamat és az okozóját egy fényképre rakjam. A projektet fél óra alatt lezavartam, s mivel Photoshop a vége, profiskodásra semmi szükség nem volt.

Szerencsére, rendelkezésemre áll hely és technika, amivel az ilyen hirtelen ötleteket gyorsan meg tudom valósítani. Ha ennél több időt venne igénybe, akkor biztosan bele sem vágnék.

Persze, sokkal jobb lenne, ha egy mini stúdió lenne a dolgozószobám végében. Lenne is rá lehetőség, csak éppen biztonságban nem lenne semmi, mivel a gyerekek rászabadulhatnak a technikára.

Inkább a rögtönzés:
Két flipchart papír a padlóra, hogy majd könnyebben lehessen körbevágni. 70-200 -as obival a gép a szoba másik végébe, hogy jól összehúzzam a témákat.

Egy clamp egy fiókra, arra magic arm, arra pedig az egyik remote vaku, kis lágyítással. A másik remote meg hanyagul az ablakba, hogy kiégjen a fehér papír.

Lehetne ezt jobban megcsinálni? Igen. Érdemes? Nem. Fáj? Most már nagyon...

Képrecept, ha már vakuzni kell

Kerüld a vakut, ha lehet. Ha nem, akkor ésszel.

A fenti kép természetesen a bringavásárlás kapcsán született, 14 év után megadta magát a bringám: kihajlott papucs, beállíthatatlan váltó, szétesett hátsó agy, folyamatos defektek. A képen egy cross bringa, a tavalyi Kona Dew FS látható.

Nincs annál rosszabb, mint telibe vakuzni a témát éjjel. Az ilyen képeken vagy homályos alakok vannak, mert a beépített vaku 3-4 métert tudott csak, vagy egy nagy rakás kimerevített bénaság.

Ha mégis vakuznunk kell, s csak a gépünk vakujával tudjuk ezt megoldani, akkor viszonylag könnyedén vihetünk életet egy fényképbe. Persze, ehhez olyan gép kell, aminek van manuális beállítási lehetősége. Akinek nem ilyen van, annak eleve nem volt erre igénye, nem is nekik szól ez a post.

A lényeg, hogy a vakut második redőnyre kell szinkronizálni. A vaku beállítása között kell keresni olyat, hogy "slow sync" vagy "rear". Fogalmam sincs, hogy magyar menü esetén miképpen nevezhetik el ezt a funkciót, vélhetően "lassú szinkron" -nak fordíthatják.

Ha ezt beállítottuk, akkor állítsuk a blendét kicsit szűkebbre, f4 -re vagy nagyobb értékre. Én f4-et vagy f8-at szoktam állítani, de inkább az utóbbit. Egyrészt lesz mélységélesség, másrészt az lámpák fényére klassz csillagszerű sugarakat varázsol ez a beállítás.

A záridőt 1/30 és 2 másodperc közé állítsuk, kinek mi tetszik. Akár hosszabbal is meg lehet próbálkozni, de rövidebbel nem érdemes, akkor elmarad a hatás. 1/15 -öt szerintem ott érdemes használni, ahol a háttér is kell a képre: beltér, forgalmas utca, stb. A hosszabb záridőt (pl. 2 másodperc) ott érdemes használni, ahol a hátteret nyugodtan összemoshatjuk. Mint a fenti képen is, ami 2 másodperccel készült, s a Megyeri híd van a háttérben. A kezünk úgy is beremeg ennyi idő alatt, de akár erre kreatív módon rá is játszhatunk. A vaku pedig ki fogja merevíteni a főtémát.

A képen utólag expo és világosság korrekciót végeztem, de a LightRoom automata módjában. Erre bármelyik feldolgozó program képes, sőt a Nikon D40x -től már a fényképező menüjében is van ilyesmire lehetőség.

Az egybefüggő fehér háttér

A stúdió fotózások után mindig azon morfondírozom, hogy milyen szintig lehet kivinni a stúdióból a munkát akár a szabadba, akár otthonra, de úgy, hogy a minőség semmit ne romoljon. A low-cost megoldások egyik jó példája Scott Bourke, aki jópofa önarcképeket készített magáról a weblapjához. 

A technikát egy videóban adja közzé, érdemes megnézni.

Érdekes látni, hogy mennyire nulla stúdió felszereléssel lehet olyan fényképet előállítani, melyek egy stock oldalon simán vevőre találhatnak. Egy fehér habszivacs lap, egy ernyő, két vezérelt rendszervaku és egy állvány.

Nem nagy mágia, a fehér lappal kideríti a falat, az alakot pedig meglövi az ernyővel. Ennyi.

Ha ügyes az ember, akkor eBay -en a vakukat és az ernyőt úgy 40 eFt-ből be tudja szerezni. Tudom, mert ismerősöm ilyeneket használ, s tökéletesen jól használhatóak a vakuk, még akkor is, ha csak manuális módban működnek.

A dolog pedig akkor kezd még érdekes lenni, mikor megnézi az ember Scott weblapját a The Photo Journey -t. Ez egy profin összerakott weblap, s hatalmas kontraszt, a profi weblapon magát hirdető fotós, s videón előadott házi barkács között.

Pihent ötlet - Nokia telefon, mint fényképező távkioldó

Eszembe nem jutott volna, hogy a mobiltelefonomat használjam távkioldónak egy fényképezés során. Másnak viszont igen, s a Nokia N800, N810 és N900 típusú telefonok esetén készítettek egy hack-et, amivel ezt el lehet érni. Információ itt és az eredeti portugál forrás angolul itt, magyarul pedig itt. (Angolra a Google, magyarra a Bing fordított.)

N900 remote shutter

Olcsó pótvaku is egyben, amit biztosan nem használnék, mikor emberek állnak szemben a fényképezővel, s várják, hogy fejezzük már be, de kísérleti fotózáshoz szerintem izgalmas dolog. Szuper ötlet!

 


Milyen fényképezőt vegyek a gyerek fotózásához?

Ezt a Honda fórum Fotós topikba írtam, arról szól, hogy mit érdemes fényképező vásárlás esetén figyelni, ha az ember kisgyereket akar fotózni.

 

Ja, nem könnyű kisgyereket, főleg, ha lassú a gép. Az autofokusznak (AF) kell gyorsnak lennie, legalábbis én azzal szívok mindig. Szűkebb blendével és rövidebb záridővel persze el lehet csípni mindent, de akkor meg fény kell, vagyis jó vaku. Na mármost az ember meg nem szívesen vakuzza szembe a gyerekét, nem is lesz jó a kép.

Tükrös géphez tudom leírni a tapasztalataimat, ami persze alkalmazható kompakt gép esetén is.

Tehát, szerintem:

Gyors AF, amit úgy tudsz kipróbálni, hogy átkapcsolod a gép AF rendszerét C módba (Continuous AF vagyis folyamatos élesség állítás) és váltogatsz közeli és távoli tárgyak között, illetve követsz vele embert. A Nikon 50/f1.8 ami baromi jó fényerejű és szép rajzolatú lencse, tök ideális gyerekhez, de annyira lassú, hogy igazi művészet vele elkapni a mozgást.
A Nikon D40x-től az egyszerű tükrös kategóriában már olyan AF-et használ, ami statikusból AF-ből képes automatikusan követőbe átmenni. Sosem láttam működni, bár a feleségem 80%-ban éles képeket készít, így lehet, hogy mégis csak működik.

Egymás után legalább hármat-négyet tudjon villantani a vaku. (Szerintem egy csomó kompakt ezt nem tudja.) Gondolom ismerős a szitu, mikor az exponálás előtti tized másodpercben elmozdul a gyerek, aztán megáll, majd megint expo, de megint mozdul, aztán a harmadikra összejön.

A 3-4 gyors lövés képét persze el kell szállítani, no ehhez kell a gyors kártya. Tükrös világban ez viszont már szerintem alap, s az új kártyák már elég profik, csak nem szabad megvenni semmiféle gagyit. Amúgy a túl gyors kártya pénzkidobás, mivel a gép belső áramkörei nem biztos, hogy egyáltalán ki tudják használni a sebességet. (Pl. az én Nikon D300 -amba hiába rakok Sandisk Extreme IV szuper gyors kártyát, szinten alig lesz érezhető a különbség a Extreme III-hoz képest.) Amúgy én SanDisk Extreme II vagy III -ast ajánlok, azok szerintem tökéletes választások.

Vaku.
Gyereket az ember nagyon sokszor beltérben fényképez. A beépített vakúval csak két gond van:
- nagyon ronda a szemből vakuzás
- pofán lövi a gyereket, ami biztosan nem a legjobb dolog

Ezért vettünk múlt karácsonyra az asszonynak egy külső vakut, s azóta elég jó képet készít. Előtt nekem mindig arról panaszkodott, hogy az ő gépe (tehát a beépített vaku) nem hozza vissza a gyerek arcát, nem olyan a képen, mint élőben. És valóban, a régi fényképekben nincs élet, illetve a gyerek hol öregebbnek, hol kövérebbnek, stb. látszik.
Persze, a külső vakunak is megvan a hátránya: nagyon nagy. Egyrészt vinni kell, másrészt pl. az IKEA étteremben nem vesz elő ilyet az ember, de valamit valamiért.

Röviden ennyi. Ha van kérdésed, akkor bártan. Az asszonynak egy Nikon D40x és 18-135 -ös obi van, ehhez kapott egy SB600 -as vakut. Az egyszerű gép bőven elég, amúgy sem olvasta el a gépkönyvet. A 18-135 tökéletesen lefedi a nagylátó és a portré tartományt. Ja, meg egy 8 agy 16 GB-s Sandiks kártya, hogy két hét alatt - ha pl. elmennénk nyaralni ennyi időre - akkor se tudja teletölteni. Ez szerintem bőven a 300 eFt alatt van.

Itt vannak fiúnkról két kép, az elsőn a D40x belő, a másodikon az SB600 külső vaku.