Jelenlegi hely

time-lapse

Építkezés fotózása - time-lapse hosszútávon

Megkeresett egy cég, hogy egy építkezés 10 hónapját kellene megörökíteni egy 10 perces videóban. Időhiányában nem tudtam elvállalni a munkát, de ígértem információkat a lehetséges megoldásokról. Sajnos, mivel rohanásban voltam, elhagytam a hívó email címét, ritka, de nálam is megesik az ilyesmi. Ezért is írom meg ezt a bejegyzést, hátha megint rám talál az illető, s akkor negkapja az információkat.

Elöszőr is a számítás.

A képlet, hogy mennyi időnként kell felvételt készíteni:

X = (I * 3600) / (FR * VH)

X = a két fotó közötti idő másodpercben
I = a lefényképezni kívánt intervallum órákban
FR = A videó képkockasebessége, azaz frame rate-ja. Ez az érték standard videó esetén 24 kocka/másodperc.
VH = A készítendő videó hossza másodpercben

Egy 10 hónapig tartó építkezést 10 percbe belesűríteni: X = ((10*31*24) * 3600) / (24 * (10 * 60)) = (7440 * 3600) / (24 * 600) = 1860 másodperc, azaz 31 perc.

Tehát fél óránként kell készíteni egy képkockát.

A számítás, hogy mekkora mennyiségű fontónk lesz.

A HD minőségű videóhoz 2 MPixel felbontás bőven elég. 1600x1200 pixeles képpel számolva, ahol a jpg sűrítés csekély, úgy 700 KB-os lesz egy kép. Természetesen ez az érték gépenként más és más, de az elv ugyanez.

10 hónap alatt, ha félóránként készűl egy fotó, akkor összesen 3720 fotónk lesz a végére. 700 KB-al számolva, ez összesen 2,48 GB. Vagyis egy 4 GB- os kártya bően elegendő lesz.

 

A megoldások:

Barkács

Ha magunk akarunk time-lapse fényképezőt barkácsólni, akkor javaslom a CHDK (Canon HAck Development Kit) projektet, ahol kompakt Canon fényképezőket lehet úgy meghackelni, hogy time-lapse programot tudjanak futtatni. Kirpóbáltam, nagyon jól működik. Érdemes olyan gépet választani, melyre tutira mondják a hack működését. Ha nem vagyunk tisztában egy-egy model lehetőségeivel, akkor érdemes a dpreview.com adatbázisában utána nézni a gépnek.

Olyan fényképezőt kell beszerezni, melynek van külső áramforrás csatlakozási lehetősége, mivel ez az egyik kritikus pont: legyen táplálása a gépnek a projekt teljes ideje alatt.

Profi

Az Interneten több fajta time-lapse célfényképező is beszerezhető. Van közöttük profi, ahol tükörreflexes gép végzi a fotózást és van köztük egyszerű is. Mivel a HD videó minséghez csak 2 MPixelre van szükség, nem hiszem, hogy érdemes lenne túlságosan profi géppel végeztetnia fotók készítését. Vagyis a tükörreflexes gépet kicsit túlzásnak érzem, ráadásúl azoknak a fogyasztásuk is viszonylag magasabb. (Hacsak, nincs szüskégün valamilyen extra látószögre, akkor a tükörreflexes gép jó megoldás. Ebben az esetben viszont számolni kell azzal is, hogy az alkalmazni kívánt objektív befér-e az ifőjárásálló házba.)

Ime néhány:

Tükörreflexes megoldás: Harbortronics Time-Lapse Camera Package

Egy viszonylag olcsóbb céleszköz: Outdoor Cameras Australia

Az élővilág megfigyelésére szánt egyszerűbb eszköz: WINGSCAPES

 

És feltételezem rövidebb Google böngészés után még több célhardverre lelnénk az Interneten.

Nikon D800 Intervalometer probléma

Biztos vagyok benne, hogy aki fél-profi, profi vázakkal dolgozik, azt legalább egyszer megszívatja a bonyolult menürendszer. Én már kétszer jártam így.

Korábban, a Nikon D700 esetén több héten át üldözött az, hogy a gépem fél nap alatt lemerült, s mindegy volt neki, hogy 50 vagy 500 fényképet készítettem. Már a szervizen gondolkodtam, mikor rájöttem a problémára. Egy korábbi projekt kapcsán az autofokusz rendszert átállítottam olyanra, hogy mindig fókuszáljon, ne kapcsoljon ki az AF. Ez az Auto meter-off delay beállítás.

 

Vagyis a gép akkor is tekergette az élességet, mikor a vállamon volt, s ez nagyon gyorsan véget vetett az akku életének.

Nemrég a D800-al jártam meg, egy videóval kapcsolatos beállításnak olyan kihatása volt, ami korlátozta a D800 működését. Konkrétan az történt, hogy a gép Intervalometer és Time-lapse funkciója sem működött. Bosszantó volt, pont egy éles szituban kellett volna az Intervalometer. Szerencsére a D800 Self-timer funkciója is képes egymás után 9 felvételt ellőni, azt használtam.

A problémát az okozta, hogy a g4 Assign shutter button menüben átállítottma a videó felvétel indításának módját, hogy a videót ne a kis piros gomb, hanem a exponáló gomb indítsa. Ime a piros gomb, amit kikapcsóltam:

 

Tettem ezt azért, mert zavart, hogy mikor a videót indítottam volna, akkor fényképet készítettem, mivel reflexből az exponáló gombot nyomtam.

Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért hat a videó indításának módja az Intervalometer és Time-lapse funkciókra. Teljesen értelmetlen. S nem hibáról van szó, mert a D800 felhasználói leírásában benne van, hogy a g4 átkapcsolása ezt fogja okozni.

A megoldás, hogy visszakapcsólom a g4 -et eredeti állapotba, s megpróbálom megtanúlni a kis piros gomb kezelését.

SakuraCon 2011

Ezt a time-lapse videót 2010 tavaszán készítettük Csepivel, a Sakuracon - Mondocon rendezvényen.

Erről a technikáról beszélgettünk, s hirtelen ötletként megkértük Enji-t, hogy menjen végig a medence peremén. Csak egy tesztnek indult a dolog, annyira, hogy még azzal sem foglalkoztunk, hogy emberek vannak a háttérben. Mivel mindenkinek tetszett a végeredmény, ezért ezeket az embereket Csepi szedte le a videóról utólag, After Effects -szel. Azt mondta nem volt kis munka, mivel a vízben tükröződtek, s a víz ráadásul picit mozog is.

A videó 110 képkockából raktam össze. A technikát egy korábbi blogbejegyzésemben már leírtam, ha valakit érdekel, akkor itt elolvashatja: Így készültek a Ringes time lapse videók

A videót felajánlottuk a 2010-es őszi Mondocon rendezvény reklámozására, de valami oknál fogva dobozban maradt. Most Enji kérésére vettük újra elő, a 2011-es feliratokat már ő rakta fel rá.

A 2010-es Mondocon - Sakuracon rendezvényről készült képes beszámolóm pedig itt olvasható: SakuraCon - 1. rész

Az idő lefényképezése - Time-lapse, de hogyan?

A téli olimpiai játékok kapcsán felkerült a netre egy time-lapse videó Vancouver City-ról. Nagyon szépen kidolgozott és látványos, érdemes végignézni. Nekem a 1:47 és a 2:00 percek közötti rész különösen tetszik, nagyon profin mozgatják át a téren a kamerát. Ráadásul ez egy éjszakai felvétel, amihez vélhetően nem egyszerű technikát használhattak.


A time-lapse videó azt jelenti, hogy egy fényképezővel időközönként készített állóképeket videóvá fűznek össze. A lényeg, hogy jó hosszú időn keresztül készüljenek a képek, ettől válik igazán látványossá a dolog. A fejlettebb technikai pedig az, hogy a fényképező nem fix, hanem az is mozog, így még látványosabb dolgokat lehet készíteni.

Egy jó írást találtam a magyar blogtérben, [Sir]Bali ír erről itt: http://spottr.hu/2009/01/16/a-time-lapse-fotozasrol-irta-sirbali/ Ebből megtudható, hogy miképpen kell kiszámolni a fényképezési intervallumokat, illetve találunk több jó linket is a témával kapcsolatban.

Mikor ilyen videót látok, akkor mindig rámjön, hogy készítsek én is egyet. Sajnos ez még sosem ment tovább a lelkesedésnél, két kivételtől eltekintve. Úgy 4 éve lefotóztam magamat mikor alszom, de aztán sosem raktam össze videóvá. Tavaly pedig lakáseladás kapcsán készítettem egy primitív time-elapse megoldás, hogy a nap mennyire tud besütni a lakásba. Mondjuk ez nem videó lett, hanem mozgó gif, de mindegy.

time-lapse lakás napfény

 

Az új time-lapse videók esetén fennen hirdetik a HD minőséget, de ez ne tántorítson el senki attól, hogy maga is ilyen videót készítsen. Ugyanis a HD minőséget már egy 2 megapixeles egyszerű fényképező is tudja produkálni. Ezen a képen jól látható, hogy a 1080 -as felbontású HD hol is helyezkedik el a fényképezők világában.

mozi méretek és a megapixelek

 

Ha valaki time-lapse videó készítésére adja a fejét, mielőtt belevágna a következőket gondolja át:

  • Egy hosszabb időt átfogó videó elkészítése akár 17 000 (tizenhétezer) felvétel is szükséges. Nagyon igénybe veszi ez a fényképező zárját. Egy 100 000 (százezer) felvételre hitelesített zár tíz egynéhány hosszabb projekt után kuka. Szerintem drága fényképezővel hobby szinten nem is érdemes belefogni.
  • Vezérelni kell a fényképezőt, hogy meghatározott időközönként (2 sec - 5 sec - stb) készítsen egy képet. A fényképezőkbe épített időzítők a legtöbb esetben nem képesek több tízezer képre, csak rövidebb intervallumokat lehet velük átfogni. Szükség lehet egy időzítőre, vagy egy notebook-ra és a fényképezőt vezérlő szoftverre.
  • A felvétel ideje alatt tápfeszültséggel kell ellátni a fényképezőt. Több tízezer képet egyetlen egy fényképező akkumulátora sem bír, így folyamatos tápellátást kell biztosítani. Az átlagos 500 kép esetén az akkukat 50 percenként cserélni kellene, 24 órás felvétel esetén nem igazán nyerő dolog ez.
  • El kell rakni a nagyon sok fényképet. Egy nagyobb memóriakártya (16 GB) kisebb felbontásban bírhat 6-7 ezer képet is, de a hosszabb projektre már komolyabb tárolókapacitás kell. Persze, itt is szóba jöhet a notebook-os vezérlés, ahol a kép tárolása is megoldódik.
  • A fényképezőt stabilan kell rögzíteni. Álló gép esetén egy erős állvány szükséges, ha viszont gépkocsiról készítenénk felvételt, akkor ott kell tudnunk fix felfogatást biztosítani.

 

Milyen fényképezővel lehet time-elapse videót készíteni?

Ha hosszabb távon (3 hét, több hónap akaár 1 év) akarunk felvenni valamit, akkor a legegyszerűbb módszer, ha egy erre specializálódott szolgáltatótól bérlünk egy time-lapse kamerát. Egy az 1nap1perc cég, akik saját speciális time-lapse kamerát fejlesztettek ki, s viszonylag alacsony áron kínálják a szolgáltatásukat. A weblapjukon és YouTube csatornájukon láthatóak a referenciáik. 

 
Lehet venni célhardvert, de ez a félmilliós költségtől indul. Harbortronics Time-lapse package.

harbortronics

harbortronics

 

Jó megoldás lehet egy DSLR fényképezőgép, olyan, amihez kapható külső táp és szoftverrel lehet notebook-ról vezérelni. Az én D300 -am alkalmas lenne a feladatra. Az akkuja bírhat 500 képet, esetlege lekapcsolt LCD esetén valamivel többet. Az időzítője 999 képig tud dolgozni. Kapásból úgy 45-60 perces intervallumot átfogó videót tudnék vele készíteni.Ha ennél hosszabbat szeretnék, akkor már költenem kellene rá, de nem biztos, hogy a gépem zárát ezzel szeretném leamortizálni.

Nikon D300 Nikon AC power Nikon camera Control Pro 2

Nikon D300

NIkon AC adapter

Nikon Camera Control Pro 2

 

Intervallum időzítővel nem rendelkező fényképezők esetén külső időzítővel meg lehet oldani a sorozatlövéseket. Több cég is gyárt ilyen időzítőket, itt van példának kettő:

Pclix LT Digisnap 2000 series

time-lapse Pclix

time-lapse Digisnap

Az Interneten rengeteg saját építésű intervallum kioldót lehet találni. Ha szeret és tud valaki bütykölni, akkor könnyen össze tud hozni egy ilyet. Nekem legjobban az a megoldás tetszik, mikor grafikus számológépet használnak ilyesmire.

 

Ha le tudunk mondani a profi objektívekről, akkor megoldható a felvétel egy nagyon egyszerű Canon kompakt fényképezővel is, melyre alternatív szoftvert töltünk. Ez a szoftver a CHDK, mellyel a fényképező saját szoftverét (firmware) cseréljük le egy profibbra. A CHKD projekt ezen a linek érhető el: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Egy Canon A460 -as fényképezőt használtan már 15 eFt -ért is lehet kapni. (2010 februárban a Vatera-n ennyiért találtam.) Azért ezt a gépet néztem ki mert olcsó, s jókat írnak a képminőségéről. A CHDK -val a gép képes lesz programot futtatni, s csak fel kell raknunk egy intervallum időzítő programot.

 

time- lapse Canon A460

time-lapse Canon ACK800

Nem ellenőriztem le több forrásból minden adatot, de ha jól látom, akkor ez a gép 16 GB-os kártyát képes fogadni, vagyis úgy 20 órás intervallumot össze lehet vele hozni. Az AC adapter újonnan szintén 16 eFt környékén mozog, de ha gépkocsiban szeretnénk használni, akkor egy 230V -ot előállító inverterre is szükségünk lesz, amit 10 eFt-ért kapni. Arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne négyszög alakú legyen az előállított váltakozó feszültség, hanem szinuszos. Én már jártam meg ilyennel, pont fényképező töltése kapcsán.

Most, hogy leírtam a lehetőségeket, a lelkesedésem alább is hagyott, hogy time-lapse videót készítsek. A fényképeket feldolgozó szoftvereket így már nem nézem át, majd akkor, ha egyszer tényleg eljutok odáig, hogy készítsek ilyen videót.

Végezetül két time-lapse videó, melyek nekem nagyon tetszenek. Az elsőn a készítő 5 napot vett fel, miközben elautózik New York-ba. Nem kis meló lehetett ezt összehozni. A másodikon egy épphogy kúszni tudó kisbaba látható, nagyon jópofa ahogy bemozogja a teret.