Jelenlegi hely

teszt

A fiam szemszögéből

Nyáron, - sajnos azóta megbukott - projekt kapcsán szükségem volt egy fejkamerára. Kölcsönkaptam egy GoPro-t, mely szerintem a ma létező legjobb ilyen szerkezet.

Mivel új volt számomra a kamera, így leteszteltem. Egy hirtelen ötlettől vezérelve ráerősítettem Gábor fiam bringás sityakjára, s szerencsére nem ellenkezett. Pont el kellett mennem boltba, így adta magát a dolog, hogy ezen az úton teszteljük az eszközt.

Szerintem, nagyon-nagyon érdekes egy gyerek szemszögéből tekinteni a világot. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire megérint a dolog, látni azt, hogy milyen óriások veszik körül, mennyire el lehet veszni a felnőttek világában.

Érdekes az is, hogy mekkora türelemmel viseltet irántam. Miközben intézem a számomra gördülékeny bevásárlást, neki egy csomó holtideje van, s olyan dolgok veszik körbe, melyekről nem igazán tudja, hogy mik is azok. Ezekkel kénytelen lekötnie magát. A videót látva nem is csodálkozom, hogy némely gyerek kiveri a hisztit ilyen bevásárlás alkalmával.

A'szem, egyszer minden szülőnek meg kellene néznie, hogy milyen szemszögből látja a gyereke a világot, szerintem ez nagyon tanulságos.

Sajnos a hang nem túlságosan jó, a fiam beszédét lehet szinte csak hallani, viszont őt meg még nehéz érteni. Egyszer, ha lesz időm feliratozom majd a videót, addig csak a hangerő csutkára tekerése tud segíteni.

Nikon 50/f1.8

Nem egy komoly teszt, csak magamnak megnéztem, hogy mégis mire képes a Nikon 50/f1.8 objektív.

Az objektív egyetlen gyengesége szerintem a fókuszálás sebessége, sajnos ez elég lassú. Ha elvéti az élességet a váz, akkor bizony eltelik egy kis idő amíg újra megtalálja azt. Azt azért ne felejtsük el, hogy egy 12-24/f4 -hez mérem, ami SWM motorral szerelt, vagyis egy nagyon csendes és gyors objektívhez. Ennek a nyomába sem ér, s emiatt sport esemény fotózáshoz az 50/f1.8 biztosan nem lesz megfelelő.

Azt senki sem várja egy alacsony költségű objektívtől, hogy f1.8 -on tűéles legyen a képe, de a teszt képeim alapján szerintem f2 -től már igen jó. A tesztek D300-al, állványról, vakuval csináltam, de csak kutyafuttában, ennél sokkal komolyabb teszteket lehet találni az Interneten. Számomra az volt a jó a tesztelésben, hogy pontosan megismerjem, hogy hol vannak az objektív határai.

Érdemes a kinagyított részleten a hátsó bordó anyag előtti kiálló kis szálat nézni, nagyon jól látszik, hogy mikortól különül el a háttértől. Nagyon jól látszik az objektív képessége a türkiz/zöld anyag mintázatán is. f2-től már látszik a bordázottság, f2.2-től pedig határozottan jelen van. Ne felejtsük el, hogy a nagyítás nem az kép közepéről történt, hanem a széléről! Szerintem ez az objektív tökéletes, ár érték arányban nagyon-nagyon megéri!

A tesztképek:

f1.8 [G2:15704] [G2:15699]
f2 [G2:15710] [G2:15706]
f2.2 [G2:15716] [G2:15712]
f2.5 [G2:15722] [G2:15718]
f4 [G2:15746] [G2:15742]

 

Link: A tesztképek a galériámban.
  Ken Rockwell véleménye az 50/f1.8 -ról.