Jelenlegi hely

sync

Képrecept, ha már vakuzni kell

Kerüld a vakut, ha lehet. Ha nem, akkor ésszel.

A fenti kép természetesen a bringavásárlás kapcsán született, 14 év után megadta magát a bringám: kihajlott papucs, beállíthatatlan váltó, szétesett hátsó agy, folyamatos defektek. A képen egy cross bringa, a tavalyi Kona Dew FS látható.

Nincs annál rosszabb, mint telibe vakuzni a témát éjjel. Az ilyen képeken vagy homályos alakok vannak, mert a beépített vaku 3-4 métert tudott csak, vagy egy nagy rakás kimerevített bénaság.

Ha mégis vakuznunk kell, s csak a gépünk vakujával tudjuk ezt megoldani, akkor viszonylag könnyedén vihetünk életet egy fényképbe. Persze, ehhez olyan gép kell, aminek van manuális beállítási lehetősége. Akinek nem ilyen van, annak eleve nem volt erre igénye, nem is nekik szól ez a post.

A lényeg, hogy a vakut második redőnyre kell szinkronizálni. A vaku beállítása között kell keresni olyat, hogy "slow sync" vagy "rear". Fogalmam sincs, hogy magyar menü esetén miképpen nevezhetik el ezt a funkciót, vélhetően "lassú szinkron" -nak fordíthatják.

Ha ezt beállítottuk, akkor állítsuk a blendét kicsit szűkebbre, f4 -re vagy nagyobb értékre. Én f4-et vagy f8-at szoktam állítani, de inkább az utóbbit. Egyrészt lesz mélységélesség, másrészt az lámpák fényére klassz csillagszerű sugarakat varázsol ez a beállítás.

A záridőt 1/30 és 2 másodperc közé állítsuk, kinek mi tetszik. Akár hosszabbal is meg lehet próbálkozni, de rövidebbel nem érdemes, akkor elmarad a hatás. 1/15 -öt szerintem ott érdemes használni, ahol a háttér is kell a képre: beltér, forgalmas utca, stb. A hosszabb záridőt (pl. 2 másodperc) ott érdemes használni, ahol a hátteret nyugodtan összemoshatjuk. Mint a fenti képen is, ami 2 másodperccel készült, s a Megyeri híd van a háttérben. A kezünk úgy is beremeg ennyi idő alatt, de akár erre kreatív módon rá is játszhatunk. A vaku pedig ki fogja merevíteni a főtémát.

A képen utólag expo és világosság korrekciót végeztem, de a LightRoom automata módjában. Erre bármelyik feldolgozó program képes, sőt a Nikon D40x -től már a fényképező menüjében is van ilyesmire lehetőség.