Jelenlegi hely

Supermoon

Szuperhold

Gondoltam, ha már itt a Szuperhold, akkor készítek egy olyan fotót, ahol a hold pont Budapest felett látszik. Az eredmény:

Szuperhold. Budapest, 2012.05.05.

Abban biztos voltam, hogy ha a városban vagyok, akkor a házak miatt nem sokat fogok belőle látni, csak ha már magasan jár. Először is megnéztem a Stellarium programban, hogy merrefelé és mikor lesz látható a Hold. Azt láttam, hogy 19:30 és 19:45 között fog valamikor feljönni, s Délkelet az irány. A Google Earth -ben nézegettem a magas pontokat, s a Gellért-hegy sörnyitót tartó csaja látszott jó témának, vagyis felette fogom lefotózni a Holdat.

A Hold várható felbukkanása és a Gellért-hegy között húztam egy egyenest a Google Earth-ban, s kerestem magas pontokat, ahonnan fotózni lehetne. A Kissvábhegy pont erre a vonalra esett, s a Panoramio-ban lehetett látni fotókat is, hogy valóban van rálátás a Gellért-hegyre.

Teljesen elégedett vagyok, hogy ezzel a két szoftverrel így sikerült belőni a helyett. A kép magáért beszél, minden ott van, ahol terveztem.

Sajnos, mikor jött fel a Hold, akkor volt egy felhőréteg a horizont felett, így olyan fotót nem tudtam készíteni, hogy közvetlen a házat felett látszódjon a Szuerphold. A másik szomorúságom, hogy mire felkapcsolták Budapest világítását, akkorra felhős lett az égbolt, s már nem lehetett tisztán látni a Szuerpholdat, csak fátyolosan. Amúgy ez kimondottan bosszant, mert akkor lett volna szép a fotó, ha a földi fények is látszanak. :(

A Holdat és a földi fényeket elég nehéz egyszerre lefotózni, mivel igen nagy a fényesség eltérés. Ha a földi fények is látszanak, akkor kiég a Hold. Ha a Hold van jól lefotózva, akkor minden sötét a földön. Emiatt a fenti képen több módosítást is kellett végeznem LightRoom-ban, hogy így nézzen ki. Photoshop-ot viszont nem használtam.