Jelenlegi hely

super clamp

Videófelvétel készítése gépkocsiban

A Honda fórumon kérdezte valaki, hogy miképpen érdemes rögzíteni a kamerát egy kocsiban. Ime:

1. http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/2859
2. http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/2860
3. http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/2861
4. http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/3241

Nekem ez van:
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/3240
Amire én egy Magic Arm-ot rakok:
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/2726

Ez nem olyan merev, mint a 241V megoldása, mivel annak - ahogy látom - van kitámasztása is. Viszont nem zavaró egy könnyű kamera esetén a berázása, nem látni a felvételeken. (lehet, hogy a kamera képstabilizátora oldja meg ezt.)

Vélhetően a tehetetlen tömegen és az erőkar nagyságán múlik, hogy mennyire fog beremegni a kamera. Vagyis minél könnyebb a szerkezet és minél közelebb van a kamera a felfogatási ponthoz, annál kisebb lesz a rezgés. Elméletileg.

Ahogy nézem ezt a videómat, nem nagyon zavaró a rezgés, sőt alig van:


Itt nem is a saját kamerámat használtam, hanem kölcsönt, s abban sem volt stabilizátor.

Ehhez képest a haverom videója nagyon remeg:


szólj hozzá: Hungaroring Mazda MX-5 by Pete

Ő egy Hama öntapadót használt, elég pici és egyszerű szerkezet, s szinte nincs is szára, közvetlen a talpon van a kamera. Nála is kis kézi kamera volt fent, azoknak nincs súlyuk.

Na, most miért zavaró nála a rezgés nálam meg nem? A futómű keményebb? Nálam is fel van keményítve. A Manfrotto gumitalp csillapít? Fene tudja. Mégis csak elég merev a Magic Arm? Biztosan nem, mert hallani is ahogy rezeg, ez a videóimon a pattogó hang.

Az is biztos, hogy minél nagyobb az objektív látószöge, annál kevésbé lesz zavaró a remegés. Én pl. nagylátó előtétet használtam a kölcsön kamerán.

Speed Graphic

Miután megvettem a Manfrotto Super Clamp-et, kiderült, hogy az eladó egy rézbetétről elfeledkezett, ugyanis a rögzítéshez az is kell. Jó magyar szokás szerint ilyesmit nem is tartnak, mert kevesen veszik, s rendelni kell. Nem egy üzletben volt ez így, hanem még a kiemelt Manfrotto dealernél is. Berágtam, s két éjszaka Internet bújás után megtaláltam azt a boltot, ahonnan viszonylag olcsón szállítanak, s van minden, amire nekem szükségem van. Ez a bolt a Speed Graphic, ami Angliában, egy London mellette kis városkában található. Röhejes, de egy hét alatt itt volt a cucc, az ár a fele, mint az itthoninak, s a airmail pedig nem volt több, mint 3200 Ft. Na, ennyit a magyar fotós boltokról...

[G2:14927]