Jelenlegi hely

Prelude

Skoda Octavia üldözés

Archiválom a régi dolgaimat a számítógépről, kell a hely az új fotóknak. Kezembe akadt a lenti, már régen elfeledett üldözéses videóm, melyet 2006 nyarán vettem fel.

Anno rengeteget jártam ki a pilisszentlászlói útra, ami közvetlen összeköti Szentendrét és Visegrádot. Azért ide, mert ez egy természetvédelmi terület, s emiatt télen nem sózzák. Ebből pedig az következik, hogy nem repedezik szét az út tavasszal, viszonylag jó az aszfalt. Mellette igen csak kanyargós, aki szereti az adrenalint, annak kötelező. :)

Nem emlékszem a szitura, talán a gumit vagy a kamerát teszteltem a következő Ringre, amikor elém vágott egy Skoda Octavia. Ment mint a veszedelem, én meg utána.

Nagyon jól vezetett az ember, érdemes figyelni 0:15-nél, ahol a kézifékkel veszi be a kilencvenfokost. Igaz, csinált több hibát is, rendszeresen átment a másik sávba,  1:26-nál elég neccesen vette a kanyart.

Egyszer a Ringen lenyomott egy Octavia RS, azóta azt gondolom erről a típusról, hogy nagyon jó sportos gép. Itt viszont az látszik, hogy nem nagy sebességre és kanyargós útra tervezték, elég érdekesen viselkedik a futóműve, pl. 1:22-nél, jó, hogy nem pattan el. Eddig azt is hittem, hogy ez egy Superb, annyira nehézkesen megy. :) A Prelude viszont pont a kanyargós utakban volt mindig is profi, s itt még a Koni gátlók bent sem voltak.

Jó, hogy előkerült az anyag, már teljesen el is felejtettem, hogy milyen a családi egyterűn kívüli élet. :)

Jean, hozzon egy zajszűrőt, kéhem...

A hétvégém azzal telt, hogy zajszűrő szoftvert kerestem. Ilyenkor mindig beleszaladok a PhotoSshop kezelésbe, s kedvem lett kreatívkodni:

Prelude 2.2 4WS

Honda Prelude söralátét Tuborg kedvelőknek. Nevetés

Már a Jim Fizz fotóit feldolgozva sejtettem, hogy egyszer kevés lesz a Lightroom szűrője. Bár ez is teszi szépen a dolgát, sőt a ISO800 -ig nem is kell más, amúgy is csak a nagyon avatott szem szúrja ki egy 1024x768-as képről, hogy zajos. Tim Rippert Owens koncertjén készűlt képeim egy részénél szintén szükségesnek látom, hogy komolyabban szűrjek zajt a fényképeken, így belevágtam, hogy keressek egy számomra megfelelő szűrőt.

Régen a Neat Image -et használtam, de a Win7 áttérés óta nem telepítettem újra. Nem szerettem ezt a szoftvert annak ellenére, hogy  technokrata vagyok, s a Neat Image "mérnöki" megközelítéssel állt a témához. A minőségére nem volt panasz, bár a nagyon sötét tónusok esetén sokszor csődöt mondott. Igaz, ebben az esetben lehetett volna fényképezővel történő kalibráció után zajt szűrni, de mindig is lusta voltam végigcsinálni a procedúrát.

Szóval kerestem egy új szoftvert. A régebbi írások a szokásos két riválist emlegették: a Noise Ninja-t és a Neat Image-et. Mondjuk ez baromi gáz az Interneten, hogy ha nincs kint egy weblapon a dátum, akkor az ember hajlamos azt hinni, hogy az a friss írás, közben 3-4 éve nem aktuális mivel a technológia meg már régen másfelé jár.

Ahol az információ majdnem friss volt, ott a legtöbbet a következő szoftvereket emlegették:

Lightroom
Topaz DeNoise
Nik Dfine 2
Noise Ninja
Noiseware

A Topaz-t és a Noise Ninja-t dicsérték, de az igazság az, hogy majdnem mindegyik szoftver hozott jó és rosszabb eredményt, attól függően, hogy az adott képen milyen jellegű árnyalatok és zaj volt.

Mivel nem volt időm bitvadászkodni, így azt a szoftvert választottam melyről azt olvastam, hogy sok profi használja (köztük Scott Kelby is) és képes nem csak a PhotoShop -al, hanem az általam használt LightRoom -al is együttműködni: Nik Dfine 2. Kicsit sznobra vettem ezt a kiválasztás, na, de nincs időm még ezzel is t*körészni.