Jelenlegi hely

PhotoShop

Miki3d módszere

Miki3d írása ©, hogy miképpen variálja egy fotón a színeket.

------------

én minden képre más színeket, tónusokat, fényeket rakok, mert nincs két egyforma képem (úgy értem, hogy minden - nyers - képnek más a színe, tónusvilága, és fény/kontraszt aránya), így nem nagyon lehet 1-1 képre ugyan azt az effektet, hatást, színezést rárakni... persze rá lehet, de kicsit biztos, hogy módosítgatni kell rajta...

ps-ben egy egyszerű "színkorrekció", hogy a megnyitott kép főlé egy adjustment layer-t rakunk, ami mondjuk "curves"... itt alapból rgb-t egybe látjuk, ezt ne piszkáljuk, viszont színekre bontásnál érdemes a piros színből kicsit kivenni a sötét tónusoknál, ahogy a zöld színből is, viszont a kék csatornánál beletolni kicsit... ettől kapásból más lesz a kép színvilága...

lehet persze másképp is eljárni, állítani a paramétereket, kinek hogy tetszik, viszont óvatosan, mert nagyon el lehet tekerni a színeket...

persze ez csak egy alap dolog, ennél jóval összetettebb és bonyolultabb színkeverést is lehet alkalmazni, akár curves-sel, akár selective colors-sal, akár channel mixer-rel és ezeknek a kombinációjával és áttetszőségének változtatásával... stb stb
 

Hátam közepére a PhotoShop-ot

Évek óta ellenállok annak, hogy a fényképeimet PhotoShop -al kezeljem. Nem azért, mert némelyikre nem férne rá, hanem így is elég sokat utómunkázom a LightRoom -al, a PhotoShop -ra pedig végtelen időt lehetne még pluszban elfecsérelni. 
Sejtettem, hogy egyszer el fog jönni az idő, főleg, ha stúdióban portrézom, ott nagyon nem mindegy, hogy milyen minőséget ad ki az ember a kezei közül. Az esküvői fotókról pedig ne is beszéljünk, az vérre megy. :)
 
A Tirana Rockers együttessel nemrég stúdióban voltunk. Mivel nem életveszélyes a projekt, így jó alkalom volt arra, hogy a sok-sok PS tudásmorzsámat célirányosan felhasználjam a portréik javítására.
Ime Gubi (Omen, AC/BC) protréja:Az eredeti fénykép:


 


Ráncok, bőrhibák eltüntetése mellett a vaku okozta becsillanásokat kellett leszedni. (A becsillanások kapcsán jó kérdés, hogy mi éri meg jobban: kifizetni egy sminkest, vagy pepecselni a PS-el.) Amit még meg lehetett volna tenni, az a száj ívének felkunkorítása, hogy "mosolygós" kép legyen, egy kis test vékonyítás, szemfehérítés, a szemöldök rendbetétele és a haj kifestése.

Szóval, tényleg sok-sok órát el lehet tökölni egy portrén, a kérdés csak az, hogy megéri-e.

 

Photoshop CS5

Scott Kelby igen csak nyomja a Adobe PhotoShop webinarokat. Ez múlt héten jelent meg, s bemutatnak benne pár olyan CS5 funkciót, ami szerintem nagyon meg fogja könnyíteni az életet:

http://kelbytraining.com/webcast/

Akit érdekelnek az ilyen webinarok, azoknak szerintem érdemes a Twitteren bejelölniük Kelby-t, mivel az indulás előtt mindig dob egy figyelmeztetést.

Fotómontázs

Nem ördöngösség fotómontázst készíteni, de kell hozzá a használható alapanyag.

Remove

A múlt héten igen beteg voltam, ki is írt az orvos. Jó lett volna ez idő alatt a fényképekkel kapcsolatban utolérnem magamat, de nem sikerült. Minden egyes próbálkozásnál 15 perc alatt annyira elfáradtam a gép előtt, hogy nem bírtan semmit csinálni.

Így pár korábban megírt postot raktam ki, illetve elolvastam Scott Kelby "Photoshop Digitális Fotósoknak" c. könyvét. Már elég régóta megvan ez a könyv, de nem vitt rá a lélek, hogy beleássam magamat. Most ez megtörtént.

A könyv gyakorlati útmutató. Persze, balgaság elméletben megismerni valamit amit gyakorlatban kellene, de nem volt más lehetőségem. Most, hogy jobban lettem, nekifogtam a gyakorlati megoldásoknak is.

A legutóbbi Remove koncerten sikerült ezt a képet lőnöm. Nem a legjobb kép, mivel Tüdő szemei a napellenző miatt árnyékban vannak. Jó áll neki ez a design, de fotózni nehezebb.

Remove

Ezen a képen gyakoroltam a PS-t. Le kellett szedni az Adidas feliratot, amitől tartottam, aztán az egyik legegyszerűbb dolog volt. Adta magát, hogy kivágjam az alakot, s egy háttér elé illesszem. A háttér szintén a legutóbbi koncerten készült.

Remove

Az egész művelet kb. 1 óra volt, s vegyük azt figyelembe, hogy nincs gyakorlatom. Szerintem egész jó kis montázs jött ki belőle.

Remove

Azt kell mondanom, hogy nem is annyira vészes a PS, ha az ember elolvassa a részleteket is. Egész jól kézre áll minden a programban. Pár, első ránézésre elrettentő megoldása meg annyira egyszerű, hogy zseniális.

Fotóra keret

Hellfire írása:

 

A lényeg, hogy két megközelítése van a dolognak, de a legjobb szerintem, ha duplikálod a réteget, azaz magát a hátteret, majd a "canvas size" az "image" fül alatt, itt tudsz színt is váltani, valamit érdemes nem cm-ben, hanem pixelben megadni a méretet. Kicsit könnyebben lehet kalkulálni így. Azután a fölül levő rétegnek (jobb klikk oldalt, ahol a rétegeket látni "blending options) pl. lehet árnyékot adni vagy körvonalat stb....
Ez a módszer talán azért is jobb, mert így nem vesz el a képből.

A másik módszer, hogy húzol egy négyzetet a képre, amilyen színnel akarod, a lényeg, hogy teljesen lefedje a képet. Majd rasterizálod (jobb klikk "rasterize"). Ezek után "select" --> all majd "select" menű és modify-->contract itt beállíthatod hány pixel legyen a szélétől, ha ez megvan ok, majd del. Így tulképp kitörli a négyzet közepét, s ami marad abból lesz a keret. Ezen is lehet aztán effekteket alkalmazni. Annyi a hátránya, hogy ez elvesz a képből.