Jelenlegi hely

panoráma

Dera-szurdok, Pilisszentkereszt

Régen viszonylag sokszor fotóztam a természetet, manapság szinte egyáltalán nem. Valahogy nem hoz lázba, hacsak nincs a képen ember is. Ellenben a Pilisszentkereszt mellett található Dera-szurdok teljesen felvillanyozott, nagyon érdekes és klassz hely.

Viszont, elkövettem egy bakit, mégpedig azt, hogy nem nagylátóval mentem. Az esetek 90%-ban az 50/f1.4 -et viszem, mivel fullframe-en mindenre jó, s tökéletes képeket lehet vele készíteni. Igen ám, de a természetbe pont a nagylátó kellett volna, s ez eszembe sem jutott az indulásnál. (A teljes felszerelésemet hobby célból nem hordom, ahhoz túl nehéz.)

Persze, az ilyen feledékenység kiküszöbőlhető, csak kicsit melósabb a dolog. Mint a gitárosok, mikor szám közben elszakad az egyik húr, simán megoldják, csak jobban kell koncentrálni onnantól. Nálam a megoldás a függőleges panoráma fotózás lett. Persze, álítgatni kellett a gépet, de nem volt vészes. Az Auto-ISO -t kellett mindig kikapcsólnom, illetve az AF -et, hogy egy pont legyen éles, a többi esetben pedig látszódjon az elmosódás.

A túra során a lenti fotókat készítettem. Ahhoz képest, hogy menet közben, panoráma technikával készűltek nem is olyan rosszak szerintem.