Jelenlegi hely

Nikon D3X

Nikon D800. Érdemes-e váltanom?

Gondolkodom, hogy Nikon D700-ról érdemes-e váltanom.

Alapvetően az új Nikon D4 tetszik, de az biztos, hogy nem tudom kitermelni az 1,4 millió Ft-os árát annyi éven belül, hogy megérné ebbe beruháznom. Most biztosan nem. A Nikon D4 amúgy a fizikai adottságai miatt tetszik.

Viszont a D4 miatt biztosan lesz több D3s is a használt piacon, s elgondolkodtam, hogy érdemes lenne-e esetleg abba az irányba menni? Kapásból azt mondanám, hogy nem. De miért nem?

Ha ilyen kérdést teszünk fel magunknak, akkor azt kell megnézni, hogy mi az ami számunkra fontos? A gyors sorozat, a súly, a kezelhetőség vagy az, hogy lásson éjjel is a fényképező?

Számomra a dinamika.

Ha előveszem a filmes gépeimmel készített fotóimat, akkor azt látom, hogy azok sokkal dinamikusabbak, mint a digitális gépeimmel készítettek. Na ez az, ami nekem nagyon hiányzik régről.

Vagyis nekem abba az irányba érdemes mennem, ahol a nagyobb dinamikát megkapom. A középformátum nem jön szóba, bár néha elkap az indulat, hogy egy középformátumú filmes gépbe kellene beruháznom, s nem digitálisba. De laborkodni nem akarok újra, s a digitális fotózás kényelmét sem adnám fel.

A Nikon D800 pont ezt kínálja: nagyobb dinamika és nagyobb színmélység.

Hogy honnan tudom?

Van egy nagyon jó fényképező összehasonlító oldal, a Snapsort. Itt össze lehet hasonlítani a gépeket, s ezt tökéletesen oldja meg ez az oldal. Nikon D800 összehasonlítások:

Nikon D3X

Nikon D3s

Nikon D700

 

Illetve még egy oldalt érdemes megnézni: a DXOmark weblapját. Itt eretnek módon már középformátumú gépekhez hasonlítják a 800-at.

Ha valaki feltenné azt a kérdést, hogy miért nem egy Canon-hoz hasonlítom a gépemet, akkor arra az a válasz, hogy objektíveket nem áll szándékomban cserélni, vagyis a Canon nálam soha nem jön szóba.

Persze, ezek az összehasonlítások a technikai paramétereket vetik össze, s nem a gépekkel készített fényképeket. Egy szubjektív összehasonlítás is fontos lenne, mert nem mindig a legjobb műszaki paraméterekkel rendelkező ketyere adja a legjobb megoldást.

Lényeg, a lényeg: nem érdemes D3x/D3s -ben gondolkodnom, nem azt az alternatívát nyújtják, mint ami számomra fontos. A D800 az én utam.