Jelenlegi hely

Metal Angel

Tim Ripper Owens - Keep it heavy, Hungary!

2010. március 5.-én Tim Ripper Owens lépett fel a Crazy Mamában, aki esetén a következő bandák nevét kell megemlíteni: Judas Priest, Iced Earth, Beyond Fear, MalmSteen, Charred Walls of the Damned.

Tim Ripper Owens

Összes fénykép itt:

Tim Ripper Owens

Életem első nyugati nyomatú plasztik lemeze a Judat Priest British Steel-je volt, melyet úgy 1988-ban vettem, akkor még Lenin körúton, két butik között működő lemezboltban. Aztán ebből a lemezből vettem meg az első gitáromat, de az a történet véget ért, így maradjunk a fotózásnál.

Judast Priest British Steel

Azoknak, akik nemcsak a hallgatják a Judas Priest-et, hanem lételeműk is volt pl. tribute bandaként, gondolom nagyon-nagyon sokat jelent, ha egy Judas Priest taggal (illetve volt taggal) összehozza őket az élet. Kb. ilyesmit éreztem Tim Ripper Owens körül, mikor először halottam egy koncerten, hogy jön Magyarországra.

Rippert koncertjére érdekes módon jutottam el fotózni, amiről csak annyit, hogy Lipy elég jól képes motiválni, jól végezheti a polgári hivatását is, gondolom ilyen képességre van szüksége ott is.

Koncert dühöngőjében nem voltam úgy 5-6 éve, csak a széleken, vigyázva, hogy el ne vigyen a tömeg. Ennek egyik oka, hogy már egy jó ideje nem megyek az igazán nagy sztárok közelébe, sokkal izgalmasabbak számomra a feltörekvő és ismeretlen bandák, azoknál meg minimális a tömeg. Másrész mindkét térdemből hiányzik egy-egy szalag, s ezek nélkül igen nehéz megtartani a tömeg nyomását. Rippert előtt beálltam a második sorba, pont oda ahova a technikus ragasztotta az X-et, bízva abban, hogy majd szépen elfotózgatok.

Aztán igen csak elszabadult a pokol, s nagyon gyorsan hátralökdöstek. Mert mit is várhat az ember, ha megmutatkozik Isten, s olyan elérhetőségbe kerül, hogy kezet foghasson vele? Egy ilyen szituációban megvadulnak a rajongók, ez történt a Crazy Mamában. Persze, ez azért nem volt annyira durva, mint anno pl. a Faith No More koncerten, ahol a szorítás miatt levegőt is nehéz volt venni.

Tim Ripper Owens

Sokan azt gondolhatják, hogy félteni kell a fényképezőt ilyen tömegben, ami igaz is egy szint alatt. Nekem viszont magnézium ötvözetből van az egész, vagyis előbb törik a csont, mint a váz. Egyszer úgy 3 méter magasról pofán dobtak egy 1 literes pet palackkal, ami tele volt Rotburger sörrel. Pont elkapta a gépet - a kettővel ezelőtti elődöt -, de azon kívül, hogy az arcomat megütötte más problémát nem okozott. Illetve, amióta Goran Bregovic –on páran elég csúnyán lefejelték a gépemet, tudom, hogy a D300-al akár egy kutyát agyonverhetek, ha megtámad, s utána még le is tudnám fotózni a tetemet.

Tim Ripper Owens

A fényképek egy részét egy nálam jó egy fejjel magasabb emberre támaszkodva készítettem, ha már annyira elém akart nyomakodni, akkor legalább hasznát is vettem. Mivel túlságosan közel voltam, így a 12-24/f4 nagylátómat használtam, aminek viszont igen rossz a fényereje. Emiatt ISO 800 fölé kellett mennem, de azóta már beszereztem egy zajszűrőt, ami egész szépen dolgozik. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs 14-24/f2.8 –am, az pont ide lenne való.

Próbálkoztam az 50/f1.4 –el is, szerencsére sikerült vele pár portrét elkapnom. A közelség miatt viszont 1/125 sec kevés volt, 1/160 sec-re kellett átállnom. Erre ott szerencsére rájöttem, mondjuk illett volna eleve gondolnom rá, s kapásból azt állítani. Viszont nem csak erre jöttem rá a koncert fotózása közben, hanem négy olyan Nikon feature-re is ráéreztem, melyet a gépem tud, de eddig csak felesleges dolognak gondoltam, de erről majd egy másik postban írok.

Tim Ripper Owens

Tüdővel összeszaladtam a koncert előtt, tőle tudtam, hogy ő is fel fog lépni, úgy voltam vele, hogy majd ő utána jövök ki a tömegből. Erre viszonylag későn került, mivel több vendég is volt a koncerten. Rippert kísérte egy kecskeméti banda, a Keeper of dreams, majd a magyar tribute zenekarok énekesei is felléptek, elsőnek Szatyi, majd Tüdő, akit Metal Angel, a főszervező követett. Őket még megvártam a tömegben, s próbáltam elkapni a dinamikájukat.

Keeper of dreams

Szatyi

Tüdő

Metal Angel

Metal Angal és Ripper közös előadása alatt mentem hátra , s a már előre kiszemelt asztal tetejéről nyomtam a 70-200/f2.8 –al. Sajnos Ripper és Angel duettje alatt nulla fény volt, fény nélkül pedig a fényképezés nem működik. Először arra gondoltam, hogy valami jogi vagy szponzori feltétel volt, hogy ne lehessen látni semmit, bár ennek ellent mond, hogy akkor miért volt rendesen megvilágítva a Keeper of dreams? Az látszott, hogy direkt nincs fény, mivel pont a duett előtt és rögtön utána minden működött rendesen, illetve egy technikusok sem sertepertélt fejvesztve a színpad körül. Metal Angelt kérdeztem utólag, felvilágosított, hogy baráti alapon történnek a dolgok, s szerinte nem volt a fénytelenség véletlen. Szép…

Metal Angel és Tim Ripper Owens

Világítás tehát nem volt, így én ekkor csak azzal voltam elfoglalva, hogy az egy darab bekapcsolva felejtett sárga forgólámpa fényét úgy kapjam el, hogy valamit lehessen is látni. Ez nem igazán sikerült, s emiatt igen csak gépészkednem kellett a LightRoom-ban, hogy valami látszódjon is. Mivel ilyen sötétben a színek elvesznek, fekete-fehérben próbálkoztam, s WB trükközéssel sikerült is képet előcsalnom. (Na, ekkor kellett volna vakuznom, de ha hátulról bevillantok a SB-800 -al, akkor a videós csávó jatagánnal kergetett volna meg.)

Tim Ripper Owens

Összességében jó kis koncert volt, pozitív és negatív tapasztalatokkal. Ami miatt mindenképpen hasznos volt számomra, hogy rájöjjek, akarok-e máskor is dühöngőben fotózni illetve megismertem a D300-at dühöngő tömegben is. Azt pedig nagyon remélem, hogy akik tényleg Istenként tisztelik Ripper-t, illetve ott voltak a koncerten, azoknak örömet fognak okozni a fényképeim.

Tim Ripper Owens

 

Link: Judas Priest topik az Index fórumokon.