Jelenlegi hely

ilyen volt ilyen lett

Ilyen volt, ilyen lett

A fórumon olykor véleményt kér valaki egy fényképpel kapcsolatban. Néha szoktam ilyen kérdésekre én is válaszolni, s ezeket írom meg a blogomban ilyen volt, ilyen lett címen.

A lenti fotót Csirkefogó cartárs készítette és kért róla véleményt.

Ilyen volt:

csirkefogó fotója

A véleményem:

Alapvetően teljesen korrekt kis fénykép. A probléma szerintem, hogy nem éles a gyerek szeme, illetve vannak a képen olyan dolgok, melyek elterelik a figyelmet.

Mindig a szemet nézzük először egy fotón, így ha az éles, akkor a többi életlenség már bocsánatos bűn. (Persze, nem a magazinokba szánt fotókról beszélünk.)

Ami nagyon zavar az a lámpa, illetve a bal felső sarokban egy fekete valami. Ezek elterelik a néző figyelmét, mindenképpen meg akartam szabadulni tőlük.

Szűk vágással, szerintem sokkal drámaibbá tehető egy fénykép, s itt is ezt alkalmaztam. Azért 1:1-es arányt választottam, hogy kislány elhelyezése is megfelelő legyen, de a figyelemelterelő objektumok nem látszódjanak. Ha más arányra lenne szükség, akkor már Photoshop -hoz kellene nyúlnom, s inkább retusálással megoldani, mint a vágás trükközésével.

Ilyen lett:

Ilyen volt, ilyen lett

A fórumon olykor véleményt kér valaki egy fényképpel kapcsolatban. Néha szoktam ilyen kérdésekre én is válaszolni. Mostantól berakom ide, a blogomba is ezeket a válaszokat, hátha valakinek egyszer jól jönnek.

Ilyen volt:

A véleményem:

"Tompa és élettelen szerintem. Attól, hogy a falon van egy kis mélyvörös még nem sok köze van a naplementéhez.
 

Fent nagyon hiányzik a fal. Eleve több falat hagytam volna, kicsit messzebbről 50 mm-en csináltam volna a képet. A több fal jobban keretbe foglalta volna.

Persze, a vaku (amivel az alak lett volna derítve), vagy az utómunka a naplementés jelleget agyonvágja volna, de szerintem így jobb:"

Ilyen lett:

Igen, középen a fa lombkoronáján kromatikus aberráció jellegű kék színek megjelentek a LightRoom utómunka során, azt még le kellene szedni Photoshop-al.