Jelenlegi hely

használt

Használt fényképező expo száma

Ha használ fényképező vásárolunk, akkor a gép állapotára az exponálások számából következtethetünk.

used LeicaLogikus: minél többet fényképeztek vele, annál kevesebbet ér.

Annak ellenére, hogy a compact és a bridge gépek főként elektronikából állnak (értsd nincs klasszikus zárszerkezet) ezek esetében is érdemes ezt megnézni, mivel a zoom (ha van) mechanikus szerkezet. A mechanikus szerkezetek pedig előbb-utóbb elromlanak.

A tükörreflexes fényképezők esetén pedig nagyon fontos információ ez, mivel van egy u.n. zárszerkezet, mely minden egyes exponálás során mozog, s igen nagy igénybevételnek van kitéve.

A gyártok a komolyabb gépek esetén meg is adják, hogy kb. hány expo után lehet a tönkremenetelre számítani. A Nikon D300-ra és D700-ra 150,000. ( százötvenezer ) expot garantál a gyártó. Egy aktív amatőr fotós úgy 10-15 ezer képet lő el egy év alatt, vagyis ez a mennyiség akár 10 évre is elegendő. Ezzel szemben egy esküvői fotós egy év alatt elérheti ezt, s utána nagy valószínűséggel egy szervizben fel kell újítani a gépet.

Az expo számot szinte az összes fényképező jegyzi. A legtöbb gép esetén ez egy rejtett menüben található. Pl. az Olyampus E-300 esetén ezt úgy lehetett megnézni, hogy nyitott memória kártya ajtónál (komolyan!), meg kellett egyszerre nyomni a Display és az OK gombot. Vicces, nem?

A legtöbb esetben az expo szám átírható, bár nem egyszerű, főleg nem földi halandó számára. Sajnos tényleg meg lehet tenni. Gondolom a drágább fényképezők eladása esetén merülhet fel az eladóban, hogy trükközzön.

A Nikon tükörreflexes fényképezők az elkészült képbe rejti az expo számot. Én nem találtam az Interneten olyan információt, ami arra utalna, hogy csalni lehetne Nikon-ok esetén, persze nem kizárt.

Aki le szeretné ellenőrizni, hogy hány képet készítettek a megvásárolandó Nikon fényképezővel, annak ajánlom ezt az oldalt:

http://www.myshuttercount.com/

Csak fel kell tölteni a kérdéses fényképezőről egy RAW (.nef kiterjesztésű) képet, s az oldal megmutatja az expo számot.