Jelenlegi hely

g4

Nikon D800 Intervalometer probléma

Biztos vagyok benne, hogy aki fél-profi, profi vázakkal dolgozik, azt legalább egyszer megszívatja a bonyolult menürendszer. Én már kétszer jártam így.

Korábban, a Nikon D700 esetén több héten át üldözött az, hogy a gépem fél nap alatt lemerült, s mindegy volt neki, hogy 50 vagy 500 fényképet készítettem. Már a szervizen gondolkodtam, mikor rájöttem a problémára. Egy korábbi projekt kapcsán az autofokusz rendszert átállítottam olyanra, hogy mindig fókuszáljon, ne kapcsoljon ki az AF. Ez az Auto meter-off delay beállítás.

 

Vagyis a gép akkor is tekergette az élességet, mikor a vállamon volt, s ez nagyon gyorsan véget vetett az akku életének.

Nemrég a D800-al jártam meg, egy videóval kapcsolatos beállításnak olyan kihatása volt, ami korlátozta a D800 működését. Konkrétan az történt, hogy a gép Intervalometer és Time-lapse funkciója sem működött. Bosszantó volt, pont egy éles szituban kellett volna az Intervalometer. Szerencsére a D800 Self-timer funkciója is képes egymás után 9 felvételt ellőni, azt használtam.

A problémát az okozta, hogy a g4 Assign shutter button menüben átállítottma a videó felvétel indításának módját, hogy a videót ne a kis piros gomb, hanem a exponáló gomb indítsa. Ime a piros gomb, amit kikapcsóltam:

 

Tettem ezt azért, mert zavart, hogy mikor a videót indítottam volna, akkor fényképet készítettem, mivel reflexből az exponáló gombot nyomtam.

Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért hat a videó indításának módja az Intervalometer és Time-lapse funkciókra. Teljesen értelmetlen. S nem hibáról van szó, mert a D800 felhasználói leírásában benne van, hogy a g4 átkapcsolása ezt fogja okozni.

A megoldás, hogy visszakapcsólom a g4 -et eredeti állapotba, s megpróbálom megtanúlni a kis piros gomb kezelését.