Jelenlegi hely

Crossholder

In memoriam Güzü (Crossholder)

Nagyon elszomorított Güzü halálhíre.
Rövid ideig ismertem, 4-5 alkalommal fotóztam a Crossholder együttest, mikor még nagyon a színpadi fotózás elején tartottam.  

A Crazy Mamában Jocó (Akella) ismertetett minket össze, s emlékszem nagyon kellett kapaszkodnom a székbe, mikor beszéltünk. Keresztes lovagok, időutazás, kaszkadőr, Hollywoodról, bandák csatájáról volt szó, s nekem szürreális volt nekem Güzü a magyarországi rock/metál környezetben, ahol legtöbb esetben a show a félmeztelen felsőtest. 

  

Álmodozónak gondoltam, de olyan meggyőződéssel beszélt a dolgairól, hogy szerintem sokakat magával tudott ragadni, illetve motiválni. Valahol azt írták, hogy Güzü egy rockharcos, s a'szem ő valóban az volt.

Egy kicsit jobban megismerve, egy nagyon normális, odaadó ember képe rajzolódott ki. Ha beszéltél vele, - két ötletáradata közötti szünetében - nagyon baráti társaság volt, s az egyik legönzetlenebb ember volt, akit ismertem a zenészek közül. 

 
Emlékszem, mikor thaiföldi turnéhoz készítettem fényképeket, pont abban az időben ment csődbe az akkori munkahelyem, s ötletelt azon, hogy miképpen tudna nekem segíteni, pl. a Bandák Csatája projekt keretében. 

 
Bizonyára neki is volt árnyékos oldala, ahogy annak is oka van, hogy önkezével vetett véget az életének. Ez az ami nagyon megdöbbent vele kapcsolatban, s nem is igazán tudok napirendre térni felette. Sajnálom, hogy így alakult a sorsa. Az itt látható képek régebbi koncertek és fotózások alkalmával születtek, ezzel kívánok neki örök nyugalmat.Isten veled Güzü!


Crossholder fotózás - az utolsó ebben a formában

A Crossholder együttes megkért, hogy thaiföldi turnéjukhoz készítsek nekik egy képet, ahol már az új tagok szerepelnek. Fotóztam már korábban a Crossholdert - van vagy egy éve -, azóta új gitárosuk és második énekesük is lett.

Három dolog hiányzott csak a fotózás alatt: az idő, a tágas terület és a fények. Mondjuk, ez már nem szokatlan számomra, itt is meg lett oldva. Bár, őszintén szólva a beállással, amit közösen összehoztunk én nagyon nem vagyok megelégedve. Szerintem azzal, hogy a két énekes egy dobogóra állt, nagyon kicsit lettek. 

Az elkészült képek közül sem azt választottam volna, melyet Güzü, a zenekar főnöke választott, de ha az tetszett neki, akkor ezt kell szeretni.Nekem ez jött be:

Annyira SOS volt a dolog, hogy még aznap éjjel el kellett volna küldeni, de kiderült, hogy egy napot tudnak még várni a thaiföldiek. Sajnos az egy nap haladékkal sem volt arra idő, hogy az arcok retusálva legyenek, szerencsére egy rock banda esetén ez nem okoz problémát.


A Crossholder fotózásával lezárok egy fejezetet az életemben, mégpedig azt, hogy a jövőben bárkit is ingyen fotózzak ilyen esetekben. Sajnos, úgy alakulnak a dolgaim, hogy ezt meg kell lépnem. Nagyon sok bandának tettem azzal szívességet, hogy ingyen fotóztam őket, s általában a fotózás után még rengeteg utómunkát is végeztem. Szívesen csináltam, s egyáltalán nem bánom ezt, mert rengeteg jó emberrel ismerkedtem meg.

Fotóm a Hammerworld -ben

Megjelent egy fotóm a Hammerworld internetes újságban.

Hammerworld, Crossholder, Galambos Gerzson Gergely

Örülök, hogy korrekten kiírták a nevemet, s még linket is raktak a weblapomra. A teljes cikk itt elérhető. A fénykép születéséről pedig itt lehet olvasni. Mondjuk nem tudtam erről, a blogom backlinkjeit nézegetve vettem ezt észre. Arra kíváncsi lennék, hogy az újságban is lehozzák-e, de majd egyszer kiderül.

Crossholder együttes fotózása

Március végén fotóztam a Crossholder együttest.

Crossholder

 

Első lépésben a tapasztalatok:

  • Előbb-utóbb minden állvány fel fog dőlni.
  • A Nikon SB-600 -as vaku kibírja a zuhanást.
  • Hiába van több vakuja az embernek, ha nincs eszköze a fények formázására.
  • Az utómunka rengeteg időt vesz el, ha az ember ki akarja javítani a fotózáson elkövetett hibáit.

A fotózás majd' két órát késett a tagok tág időértelmezésének köszönhetően, bár ezt én egyáltalán nem bántam. Így maradt idő a koncepciók megbeszélésére.

A Crossholder nem egyszerű eset, mivel komplex történet és dizájn társul hozzájuk, a vezetőjükből Güzüből pedig ömlenek az ötletek. A lényeg, hogy jövőből érkező kutató a múltban szopóágra kerül egy történelmi ereklye megismerése közben. Keresztes lovaggá válva keresi a válaszokat, majd rájön, hogy a Crossholder dalszövegeiben manifesztálódott információk kulcsok lehettek volna, de már késő. Vagy mégsem...

Aki kíváncsi a részletekre, annak javaslom elolvasni Güzü és Andrew Lucas McIlroy közös regényét, a Crossholder-t.

Gondosch Güzü János

 

Hat fotótémát beszéltünk meg, s hármat sikerült ebből kidolgozni. A fő terv egy sikátorban történő séta és futás volt, ami az időváltás lesz illetve harc.

Crossholder

 

Utána különféle beállások, ahol Crossholder lovag köré csoportosul a banda. Amit sajnálok, hogy a kardos jelenet, ahol a kardos mozgásban lett volna, a többiek meg körben nézik, elmaradt. Egy jó háttérrel szerintem ütős kis kép lett volna.

Crossholder

 

Nem az első eset, hogy egy helyszín (konkrét elképzelésekkel persze) tetszene valakinek, aztán a képeken nem az jön le, amit szeretne. Legalábbis a kiválasztott sikátor hiába nézett ki elég indusztrialis módon, nem adta vissza a Mad Max feelinget.

sikátor

 

E miatt PhotoShop-al kellett belenyúlnom, ami nem szeretek. Egyrészt mert nem értek a PhotoShop-hoz, másrészt annyira részletekbe menően lehet vele pepecselni, hogy a fél életem rámegy. A végeredmény:

Crossholder

 

A fotózás során a lehetetlen küldetés pedig az volt, hogy a rendelkezésemre álló fénytechnikával fal mellett fotózzam a bandát. A falra azért volt szükség, mert a lovagot elég jól bele lehetett süllyeszteni. Az árnyékokat viszont nem tudtam megoldani, a két vaku ellenére sem. Az SB-600 pedig megint hozta a formáját, hol elvillant, hol nem.

Devil Güzü Papp Zoltán
Vaczó Gábor Carlos Steve

 

A fotózás nagyon jó hangulatban telt, amint azt a werk képek mutatják is. Jó kis társaság, hülyére röhögtem magamat velük. Persze, egymást is röhögtették, ami nem túl jó, mikor olyan arcot kellene vágni, mint aki az életéért fut.

Güzü

Crossholder

 

Crossholder

 


 

Az összes fénykép erre:

Crossholder