Jelenlegi hely

Canon A460

Az idő lefényképezése - Time-lapse, de hogyan?

A téli olimpiai játékok kapcsán felkerült a netre egy time-lapse videó Vancouver City-ról. Nagyon szépen kidolgozott és látványos, érdemes végignézni. Nekem a 1:47 és a 2:00 percek közötti rész különösen tetszik, nagyon profin mozgatják át a téren a kamerát. Ráadásul ez egy éjszakai felvétel, amihez vélhetően nem egyszerű technikát használhattak.


A time-lapse videó azt jelenti, hogy egy fényképezővel időközönként készített állóképeket videóvá fűznek össze. A lényeg, hogy jó hosszú időn keresztül készüljenek a képek, ettől válik igazán látványossá a dolog. A fejlettebb technikai pedig az, hogy a fényképező nem fix, hanem az is mozog, így még látványosabb dolgokat lehet készíteni.

Egy jó írást találtam a magyar blogtérben, [Sir]Bali ír erről itt: http://spottr.hu/2009/01/16/a-time-lapse-fotozasrol-irta-sirbali/ Ebből megtudható, hogy miképpen kell kiszámolni a fényképezési intervallumokat, illetve találunk több jó linket is a témával kapcsolatban.

Mikor ilyen videót látok, akkor mindig rámjön, hogy készítsek én is egyet. Sajnos ez még sosem ment tovább a lelkesedésnél, két kivételtől eltekintve. Úgy 4 éve lefotóztam magamat mikor alszom, de aztán sosem raktam össze videóvá. Tavaly pedig lakáseladás kapcsán készítettem egy primitív time-elapse megoldás, hogy a nap mennyire tud besütni a lakásba. Mondjuk ez nem videó lett, hanem mozgó gif, de mindegy.

time-lapse lakás napfény

 

Az új time-lapse videók esetén fennen hirdetik a HD minőséget, de ez ne tántorítson el senki attól, hogy maga is ilyen videót készítsen. Ugyanis a HD minőséget már egy 2 megapixeles egyszerű fényképező is tudja produkálni. Ezen a képen jól látható, hogy a 1080 -as felbontású HD hol is helyezkedik el a fényképezők világában.

mozi méretek és a megapixelek

 

Ha valaki time-lapse videó készítésére adja a fejét, mielőtt belevágna a következőket gondolja át:

  • Egy hosszabb időt átfogó videó elkészítése akár 17 000 (tizenhétezer) felvétel is szükséges. Nagyon igénybe veszi ez a fényképező zárját. Egy 100 000 (százezer) felvételre hitelesített zár tíz egynéhány hosszabb projekt után kuka. Szerintem drága fényképezővel hobby szinten nem is érdemes belefogni.
  • Vezérelni kell a fényképezőt, hogy meghatározott időközönként (2 sec - 5 sec - stb) készítsen egy képet. A fényképezőkbe épített időzítők a legtöbb esetben nem képesek több tízezer képre, csak rövidebb intervallumokat lehet velük átfogni. Szükség lehet egy időzítőre, vagy egy notebook-ra és a fényképezőt vezérlő szoftverre.
  • A felvétel ideje alatt tápfeszültséggel kell ellátni a fényképezőt. Több tízezer képet egyetlen egy fényképező akkumulátora sem bír, így folyamatos tápellátást kell biztosítani. Az átlagos 500 kép esetén az akkukat 50 percenként cserélni kellene, 24 órás felvétel esetén nem igazán nyerő dolog ez.
  • El kell rakni a nagyon sok fényképet. Egy nagyobb memóriakártya (16 GB) kisebb felbontásban bírhat 6-7 ezer képet is, de a hosszabb projektre már komolyabb tárolókapacitás kell. Persze, itt is szóba jöhet a notebook-os vezérlés, ahol a kép tárolása is megoldódik.
  • A fényképezőt stabilan kell rögzíteni. Álló gép esetén egy erős állvány szükséges, ha viszont gépkocsiról készítenénk felvételt, akkor ott kell tudnunk fix felfogatást biztosítani.

 

Milyen fényképezővel lehet time-elapse videót készíteni?

Ha hosszabb távon (3 hét, több hónap akaár 1 év) akarunk felvenni valamit, akkor a legegyszerűbb módszer, ha egy erre specializálódott szolgáltatótól bérlünk egy time-lapse kamerát. Egy az 1nap1perc cég, akik saját speciális time-lapse kamerát fejlesztettek ki, s viszonylag alacsony áron kínálják a szolgáltatásukat. A weblapjukon és YouTube csatornájukon láthatóak a referenciáik. 

 
Lehet venni célhardvert, de ez a félmilliós költségtől indul. Harbortronics Time-lapse package.

harbortronics

harbortronics

 

Jó megoldás lehet egy DSLR fényképezőgép, olyan, amihez kapható külső táp és szoftverrel lehet notebook-ról vezérelni. Az én D300 -am alkalmas lenne a feladatra. Az akkuja bírhat 500 képet, esetlege lekapcsolt LCD esetén valamivel többet. Az időzítője 999 képig tud dolgozni. Kapásból úgy 45-60 perces intervallumot átfogó videót tudnék vele készíteni.Ha ennél hosszabbat szeretnék, akkor már költenem kellene rá, de nem biztos, hogy a gépem zárát ezzel szeretném leamortizálni.

Nikon D300 Nikon AC power Nikon camera Control Pro 2

Nikon D300

NIkon AC adapter

Nikon Camera Control Pro 2

 

Intervallum időzítővel nem rendelkező fényképezők esetén külső időzítővel meg lehet oldani a sorozatlövéseket. Több cég is gyárt ilyen időzítőket, itt van példának kettő:

Pclix LT Digisnap 2000 series

time-lapse Pclix

time-lapse Digisnap

Az Interneten rengeteg saját építésű intervallum kioldót lehet találni. Ha szeret és tud valaki bütykölni, akkor könnyen össze tud hozni egy ilyet. Nekem legjobban az a megoldás tetszik, mikor grafikus számológépet használnak ilyesmire.

 

Ha le tudunk mondani a profi objektívekről, akkor megoldható a felvétel egy nagyon egyszerű Canon kompakt fényképezővel is, melyre alternatív szoftvert töltünk. Ez a szoftver a CHDK, mellyel a fényképező saját szoftverét (firmware) cseréljük le egy profibbra. A CHKD projekt ezen a linek érhető el: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Egy Canon A460 -as fényképezőt használtan már 15 eFt -ért is lehet kapni. (2010 februárban a Vatera-n ennyiért találtam.) Azért ezt a gépet néztem ki mert olcsó, s jókat írnak a képminőségéről. A CHDK -val a gép képes lesz programot futtatni, s csak fel kell raknunk egy intervallum időzítő programot.

 

time- lapse Canon A460

time-lapse Canon ACK800

Nem ellenőriztem le több forrásból minden adatot, de ha jól látom, akkor ez a gép 16 GB-os kártyát képes fogadni, vagyis úgy 20 órás intervallumot össze lehet vele hozni. Az AC adapter újonnan szintén 16 eFt környékén mozog, de ha gépkocsiban szeretnénk használni, akkor egy 230V -ot előállító inverterre is szükségünk lesz, amit 10 eFt-ért kapni. Arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne négyszög alakú legyen az előállított váltakozó feszültség, hanem szinuszos. Én már jártam meg ilyennel, pont fényképező töltése kapcsán.

Most, hogy leírtam a lehetőségeket, a lelkesedésem alább is hagyott, hogy time-lapse videót készítsek. A fényképeket feldolgozó szoftvereket így már nem nézem át, majd akkor, ha egyszer tényleg eljutok odáig, hogy készítsek ilyen videót.

Végezetül két time-lapse videó, melyek nekem nagyon tetszenek. Az elsőn a készítő 5 napot vett fel, miközben elautózik New York-ba. Nem kis meló lehetett ezt összehozni. A másodikon egy épphogy kúszni tudó kisbaba látható, nagyon jópofa ahogy bemozogja a teret.