Jelenlegi hely

Adobe

Photoshop CS5

Scott Kelby igen csak nyomja a Adobe PhotoShop webinarokat. Ez múlt héten jelent meg, s bemutatnak benne pár olyan CS5 funkciót, ami szerintem nagyon meg fogja könnyíteni az életet:

http://kelbytraining.com/webcast/

Akit érdekelnek az ilyen webinarok, azoknak szerintem érdemes a Twitteren bejelölniük Kelby-t, mivel az indulás előtt mindig dob egy figyelmeztetést.

Szúnyogok eltüntetése

Ilyen, mikor egy éjjeli fotózásnál a szúnyogok ellepik a felületet.
[G2:17574]
Adobe LightRoom: Spot Eemoval funkció. Zseniálisan jól teszi a dolgát: be kell jelölni a eltüntetendő részt, majd dupla klatty, s keres hozzá egy klónozandó felületet. Az esetek 80%-ában tökéletes eredményt ad, s a nagyobb foltoknál kell csak kézzel keresni klón felületet.
[G2:17579]
A végeredmény.
[G2:17584]

RAW konverter teszt

Ugyanazt a képet két különböző RAW konverterrel dolgoztam fel. Az Adobe esetében olyan preset-et használtam, mely a Nikon Captiure NX színvilágához áll közel. Elméletileg a két képnek majdnem azonosnak kellene lennie:

 

Adobe Lightroom 1.4

LightRoom 1.4

Nikon Capture NX 2.0

Capture NX 2.0

A nagy különbség, hogy az Lightroom-al lágyabb kép jött létre, míg a Capture NX képe sokkal élesebb. Capture NX teljesen default értékeken volt, illetve a WB automata módban. Lightroom esetében egy D200-hoz belőtt Capture NX-et szimuláló preset-tel lett a kép kezelve. Ez a preset tartalmaz élesítést.

Négy ember is azt mondta nekem, hogy a Lightroom megoldása jobban tetszik nekik. Nekem a Captiure NX jött be jobban, mivel tű éles a kép.